Eweka en Usenetter moeten gegevens van uploaders verstrekken aan Stichting Brein

Geplaatst op 2016-07-06 - 00:24:22

Nederlandse usenetprovider Eweka en Usenetter moeten gebruikersgegevens van uploaders afstaan aan Stichting Brein, omdat zij grote aantallen electronic books illegaal deelden.
De rechtbank in Haarlem stelde de stichting Brein in het gelijk.

Nederlandse usenetproviders Eweka en Usenetter moeten van een aantal gebruikers de klantgegevens, ip-adressen en overige identificerende gegevens voor zover beschikbaar stellen aan stichting Brein. Het gaat om gebruikers die actief waren onder de namen “Diesel”, “Black”, “Madammeke”, “Lucifer” en/of “Wurmpje”.

De usenetgebruikers zouden ruim tweeduizend e-books illegaal hebben verspreid via usenet. Advocaten C. Alberdingk, T. van Brandeis en B. Niemeijer verdedigden de aangeklaagde usenet providers.
De advocaten stelden dat hun cliënten geen zaken meer doen met de uploaders, en dat verstrekken van de persoonsgegevens in strijd zou zijn met de e-Privacy richtlijn.

De rechter heeft echter besloten dat het belang van Stichting Brein zwaarder weegt dan het belang van de usenetproviders. De usenet providers hebben vijf dagen om de klantgegevens aan Brein te overhandigen, op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag, oplopend tot 100.000 euro.


Reageer op dit bericht

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image